luni, 26 aprilie 2010

Persoanele homeless

Probabil vi s-a intamplat sa mergeti prin tramvaie, pe strada si sa vedeti oameni care cersesc un leu sa isi cumpere o paine. Majoritatea din noi vad o mafie in spatele acestei cersetorii, ceea ce si este (uitati-va la filmul Filantropica), insa nu vreau sa discut pe seama acestei mafii. Vreau sa vorbesc aici despre un alt gen de persoane homeless.

Daca v-as intreba pe cine respectati mai mult dintre un homeless si un om cu bani din Romania, probabil veti zice ca cel bogat, insa nu veti avea intotdeauna dreptate. Majoritatea celor bogati nu au pic de cultura, se cred cei mai tari...si isi etaleaza tot ce au. Aici nu generalizez, sunt oameni cu bani ce merita tot respectul.

Am citit acum cativa ani intr-un ziar, despre o femeie gasita dezbracata intr-o statie de metrou. Reporterii respectivului ziar merg la ea si o intreaba ce face asa si alte intrebari aferente. Nu ne intereseaza decat una din intrebari. Femeia este intrebata daca a lucrat vreodata ceva, si cum a ajuns asa? Daca incercati sa va imaginati, trebuie sa mergeti destul de departe. Tipa fusese profesoara de filosofie la un liceu din Bucuresti si fusese data afara din casa de catre stat din cate tin minte, nu conteaza prea mult...numai uitati-va unde poate sa ne duca un stat prost guvernat, fiecare fiind pentru propriul interes.

Mi-a povestit fratele ieri, ca acum o luna, in timp ce mergea pe linia lui 32, aude doi cersetori vorbind despre Troia, dar nu la modul conversatie de balta, ci conversatie in toata regula, cu argumente si toate cele. Alta data am vazut un cersetor recitand Luceafarul de Mihai Eminescu, si chiar daca asta era poezia prin care incerca sa isi scoata un ban, fiind numai chestie de marketing, acel om merita tot respectul. Incercati sa fiti drepti fata de voi insiva; cati dintre voi stiu macar primele 5 strofe din aceasta opera literara a romanilor? Nu cred ca mai mult de 15%.


Niciun comentariu: